Solar Services Hof van Twente

Wij staan voor alles op het gebied van duurzaamheid. Een 0 op de meter maken is onze drijfveer!

Lekt uw airco?

Een airco zuigt lucht aan, koelt deze en blaast de koele lucht terug de ruimte in. Tijdens het koelen slaat vocht uit de lucht in de airco neer (zoals er na een frisse nacht ’s ochtends bijvoorbeeld ook vocht op een autoruit kan zitten). Dit vocht valt in een condens bak en wordt via een afvoerslang afgevoerd. Door verschillende oorzaken kan echter lekkage ontstaan. Lekt uw airco? Hieronder staat wellicht één van de oorzaken.

Vervuilde filters

Als er veel stof of vuiligheid op de filters zit, kan de airco te weinig lucht naar binnen krijgen. Dit kan zorgen voor waterlekkage. Bij een wandunit kunt u de kap aan de voorkant naar voren of naar boven toe open scharnieren. Hierachter bevinden zich filters. Haal de filters uit de airco en reinig deze met een stofzuiger of in een sopje.

Verstopte afvoer

Als een airco gedurende langere tijd niet heeft gewerkt, kan het zijn dat het afvoertje dicht is gaan zitten, bijvoorbeeld met stof of door insecten. Indien u weet waar de afvoer zit, kunt u aan het uiteinde van de afvoer controleren of deze open is. Als de afvoer dicht zit, neemt u dan contact met ons op.

Bevriezing

Wanneer een airco langdurig draait, zonder dat de ingestelde temperatuur wordt bereikt (bijvoorbeeld bij een buitentemperatuur van boven de 30 graden en een instelling op 18 graden), kan de airco bevriezen. In de airco vormt zich dan een laagje rijp, dat isolerend werkt. Vervolgens groeit aan de binnenkant van de airco een ijslaag aan. Wanneer deze ijslaag vervolgens gaat ontdooien, komt het water aan alle kanten de airco uit. In dat geval kunt u eigenlijk niet meer doen dan de airco voor een langere tijd (12 uur) uitschakelen en het vocht opvangen. Als de airco geheel ontdooid is, kunt u de airco weer aanzetten. Voorkom herhaling van het probleem door de airco op een hogere temperatuur in te stellen.

Koeltechnische lekkage

Als de airco snel gaat lekken, terwijl de temperatuurinstelling correct is, dan is de kans groot dat er te weinig koudemiddel in de airco zit. In dat geval kan de airco ook (binnenin) gaan invriezen om daarna te ontdooien. Zet de airco dan uit en laat deze geheel ontdooien. Neem contact op met onze storingsdienst voor een vakkundige oplossing van het probleem.

Defecte condenspomp

In sommige installaties wordt het water door een pompje weggepompt. Het kan zijn dat dit pompje defect is. Neem contact op met onze storingsdienst om dit probleem voor u te verhelpen.