BTW Terug Vragen2019-04-02T09:16:53+00:00

BTW TERUG VRAGEN

Het Terug vragen van de BTW

Geen BTW op zonnepanelen
Particulieren kunnen de BTW op zonnepanelen nu terugvragen Dankzij een slimme Oostenrijker hoeven particulieren in heel Europa in principe geen BTW meer te betalen op zonnepanelen.

Zonnestroom leveren is een economische activiteit.
Een Oostenrijkse particulier bedacht zich dat hij eigenlijk niet anders is dan zijn energieleverancier. Een particulier met zonnepanelen levert immers ook stroom aan het elektriciteitsnet, net als de grote energieleveranciers. Dit kan gezien worden als een economische activiteit.

BTW terugvragen
Omdat het hier om een economische activiteit gaat, kan iedere zonnepanelen eigenaar zich laten registreren als BTW ondernemer. De BTW op de totale investering in zonnepanelen (materiaal en arbeid) mag in een keer worden teruggevraagd na de aanschaf van de zonnepanelen. Dat levert een fors voordeel op van 21% op de materialen en 6% op de arbeid.

BTW afdragen
De BTW over de stroomopbrengst van uw PV-systeem moet in principe worden afgedragen. In Nederland en de meeste EU lidstaten kennen we echter de kleineondernemersregeling. Hierdoor hoeft u geen BTW af te dragen als het op jaarbasis om niet meer dan €1.350,- gaat. De belastingdienst hanteert de volgende tabel: (zie onderaan)

U kunt zelfs vrijgesteld worden van administratieve verplichtingen. De BTW over de opbrengst van zonnepanelen blijven voor een particulier ver onder de grens van €1.350,-. Er hoeft dus geen BTW afgedragen te worden. Er hoeft ook geen sprake te zijn van administratieve rompslomp.

Europese Hof van Justitie
De Oostenrijkste Belastingdienst was het uiteraard niet eens met deze particulier. Maar de rechter liet het grondig uitzoeken door het Europese Hof van Justitie. De advocaat- generaal van het EU- hof heeft de particulier onlangs al gelijk gegeven. Het Europese Hof van Justitie heeft deze particulier uiteindelijk op 20 juni 2013 definitief in het gelijk gesteld. Hierdoor mogen particulieren in heel Europa de BTW op zonnepanelen verrekenen.

Wat betekent dit voor Nederland? 
Op een EG richtlijn kunt u zich rechtstreeks beroepen, zelfs als deze tegen de Nederlandse BTW- wet in gaat. De Nederlandse particulier zal zich op het standpunt moeten stellen dat men al bij de aanschaf van de zonnepanelen de intentie had om als BTW ondernemer aangemerkt te worden.

Hoe kom ik in aanmerking?
Wilt u in aanmerking komen voor het verrekenen van de BTW, dan dient u zich als startende onderneming (niet ingeschreven in het Handelsregister) aan te melden bij de Belastingdienst.
Nadat u het formulier heeft ingevuld en opgestuurd krijgt u een BTW-nummer. Hiermee kunt u de betaalde BTW over de zonnepanelen terugvragen. Vervolgens meldt u jaarlijks hoeveel BTW u moet afdragen. Dat bedrag zal echter ver onder de €1.350,- blijven, waardoor u het niet hoeft af te dragen. U valt immers onder de kleine ondernemersregeling. Verder kunt u ontheffing aanvragen voor het doen van de jaarlijkse BTW-aangifte. Zo blijft de administratieve rompslomp beperkt tot alleen het aanvragen van een BTW-nummer.

PV – Systeem

  • 1000wp

  • 2000wp

  • 3000wp

  • 4000wp

  • 5000wp

BTW

  • 20,-

  • 40,-

  • 60,-

  • 80,-

  • 100,-

Neem Contact Op
Neem Contact Op